lørdag 3. desember 2011

Google Analytics

Google Analytics er et måleverktøy utviklet av Google med det formål å generere svært detaljert statistisk informasjon om de som besøker den webressursen du har valgt å "overvåke". Google Analytics er den mest brukte av alle de ulike verktøyene for å måle statistisk informasjon på nettsider, med en markedsandel på over 50% blant de 10 000 mest populære nettsidene.

Med Google Analytics, eller GA som den også kalles, finnes det store muligheter for å sanke informasjon om besøkende og trafikken på sin egen nettside, eller hvilken som helst webressurs. En av de enkleste måtene å prøve ut GA på vil være å lime inn den korte koden man får oppgitt, på riktig plass i HTML-koden på for eksempel en Blogger-blogg. Jeg har gjort dette på min blogg i dette faget, men selv om besøket ikke akkurat kveler bloggen får man fort en forståelse for hvordan det virker og hvor detaljert informasjon man faktisk kan få. Nedenfor har jeg lagt ved et bilde av en liten del av den informasjonen man kan lese av fra jeg la inn koden.
Det er også en fin tidslinje med statistisk informasjon om besøkende på siden som gir et godt innblikk i når trafikken har vært på sitt største.

For en blogg som dette, vil jeg påstå at bruken av GA blir mest for å tilegne seg kunnskap snarere enn å faktisk bruke den informasjonen man får til noe fornuftig. Men for et større selskap som benytter sine nettsider til annonsering og kanskje salg også, vil GA gi svært nyttig informasjon om de besøkende. Denne informasjonen vil være til stor hjelp når man for eksempel skal segmentere markedsføringen sin slik at man kan få større utbytte av reklame osv. Gjennom GA får man blant annet tilgang til hvor i verden de besøkende kommer fra, noe som gir et fortrinn når det kommer til å avgjøre hvor støtet i markedsføringen skal settes.


I bilde ovenfor kan man se at all trafikken på denne bloggen kommer fra Norge.

Man kan også se blant annet hvilken nettleser de besøkende har, eller om de har brukt en mobil enhet når de har besøkt siden. Dette kan også være et godt hjelpemiddel for å tilpasse de tjenestene man allerede har eller når det skal utvikles nye tjenester og produkter.

Den viktigste bruken av måleverktøy i denne sammenhengen er likevel det å kunne måle hvor stor innvirkning bruken av sosiale medier har på virksomheten. Man kan jo måle seg frem til spesifikke trekk man har gjort på den sosiale plattformen, og se om de har hatt ønsket virkning, enten det gjelder nye kunder, gamle kunder, fortjeneste, omsetning, osv. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar